Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2010

Ηλίας Μοτζάκης: Οι ψαράδες της Νέας Μηχανιώνας έχουν φτάσει σε σημείο εξαθλίωσης

Είχαμε γράψει για την απεργία των Αιγυπτίων αλιεργατών της Νέας Μηχανιώνας πριν από καιρό. Είχαμε μάλιστα προβλέψει ότι τα πράγματα θα ξεφύγουν από το μέτρο. Δυστυχώς επαληθευθήκαμε με την βίαιη αντίδραση των ψαράδων ενάντια στα μέλη του ΠΑ.Μ.Ε που σιγοντάρουν την απεργία που έχει διαλύσει την οικονομία της Νέας Μηχανιώνας. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τον Ηλία Μοτζάκη, υπεύθυνο της ΝΕ.Ο.Σ Νέας Μηχανιώνας και εκλεγμένο μέλος της Κ.Ε του ΛΑ.Ο.Σ, έναν άνθρωπο που ξέρει τα πράγματα από κοντά.

συνέντευξη στον Γιώργου Πισσαλίδη

Κύριε Μοτζάκη, πείτε μου πως έχουν τα πράγματα από την τελευταία φορά που μιλήσαμε πριν από δύο μήνες;
Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες συνεχίζουν ακόμα την απεργία τους. Σε λίγο καιρό θα κλείσουν τρεις μήνες. Τους υποστηρίζουν οι Συριζαίοι και οι κομμουνιστές μέσω του ΠΑΜΕ. Όλος ο άλλος κόσμος αντιδρά. Προσφάτως ήταν να κάνουν συγκέντρωση οι κομμουνιστές στην Νέα Μηχανιώνα και οι ψαράδες έσπασαν τα ηχεία των κομμουνιστών. Εμείς σαν ΛΑ.Ο.Σ. λέμε δουλειά πρώτα στους Έλληνες και μετά αφού περισσέψει ας πάρουν δουλειά και οι λαθρομετανάστες, που δεν πιστεύω ότι περισσεύει και για αυτούς.

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας τι ζητάνε οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες;
Αυτοί ζητάνε μέσω των κουκουέδων χίλια τετρακόσια ευρώ και οκτάωρο. Πράγμα το οποίο είναι ανέφικτο, και θα σου εξηγήσω το γιατί. Όταν είσαι στα μεσοπέλαγα δεν μπορείς να πεις στον εργοδότη σου να κάνεις οκτάωρο. Συνήθως οι αλιεργάτες που ξέρουν πόσο δύσκολη είναι η δουλειά τους, δουλεύουν δεκατρείς και δεκαπέντε ώρες. Οι αλιεργάτες παίρνουν οκτακόσια δολλάρια και ζητούν χίλια τετρακόσια ευρώ και οκτάωρο. Φυσικά οι καπεταναίοι, επειδή μιλάμε για τετρακόσιους Αιγυπτίους, δεν μπορούν να τους πληρώσουν. Έγινε δικαστήριο το οποίο στην αρχή έκρινε παράνομη την απεργία των Αιγυπτίων. Αλλά μετά έγινε και άλλο δικαστήριο που με παρέμβαση των κουκουέδων έκρινε νόμιμη την απεργία τους.

Σε συνέντευξη τους οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες δήλωσαν ότι παρόλο που οι ψαράδες καλούν τον κόσμο σε συμπαράσταση, εκείνοι απέχουν από την διαμάχη γιατί ξέρουν ότι το δίκαιο είναι με το μέτος τους. Εσείς τι άποψη έχετε;
Αυτό είναι ένας μύθος, που καλλιεργούν οι Συριζαίοι, οι κομμουνιστές και οι λαθρομετανάστες. Εδώ ο κόσμος αντιδρά στην απεργία γιατί εδώ και τρεις μήνες δεν λειτουργεί τίποτα. Στην Μηχανιώνα υπάρχει ο μεγαλύτερος αλιευτικός στόλος σε όλα τα Βαλκάνια. Εδώ και τρεις μήνες αυτό έχει παύσει να συμβαίνει και έχει πέσει η αγορά της Μηχανιώνας. Οι κάτοικοι αντιδρούν όλοι και λένε «Φτάνει πια. Είναι μια άθλια οικονομική κρίση που περνούμε αυτόν τον καιρό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τις απαιτήσεις σας. Πρέπει να δουλέψει κάποια στιγμή η αγορά». Έτσι οι κάτοικοι είναι υπέρ του να σταματήσει η απεργία, και να πάνε οι άνθρωποι στις δουλειές τους.

Τι έχετε να απαντήσετε στο κείμενο της «Ελευθεροτυπίας» της Δευτέρας, που σας επιτέθηκε στο ΛΑ.Ο.Σ Νέας Μηχανιώνας;
Κατ' αρχήν ο «Ιός» μιλά για ιστοσελίδα του ΛΑ.Ο.Σ Νέας Μηχανιώνας, την στιγμή που η ιστοσελίδα ανήκει στην ΝΕ.Ο.Σ της Νέας Μηχανιώνας. Δεύτερον μιλά ειρωνικά για πατριωτικά ακούσματα όπως το «Περνάει ο Στρατός». Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα, αγαπάμε το Έθνος μας, αγαπάμε την Φυλή μας και θα βάζουμε τέτοια ακούσματα. Τρίτον μας αποκαλούνε «ακροδεξιά παράσιτα». Δυστυχώς στην σημερινή εποχή που η Αριστερά διοικεί όλη την Ελλάδα, οτιδήποτε ελληνικό, οτιδήποτε πιστεύει και εξυμνεί την Ελλάδα, το θεωρούν ακροδεξιό.

Δηλαδή φέρονται έτσι, όταν δεν έχουν δικαιώματα. Μπορείτε να φαντασθείτε τι θα γίνει άμα τα πάρουν;
Θα ψηφίζονται δημοτικοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και βουλευτές. Δηλαδή θα έχουν δικαίωμα ψήφου, οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στην πατρίδα μας και κλέβουν, βιάζουν και σκοτώνουν. Και αντί να τους επαναπροωθήσουμε στις χώρες τους, τους δίνουμε ένα κομμάτι φαγητό και τους λέμε «ευχαριστώ που μας βιάζετε και μας σκοτώνετε». Εμείς βέβαια στο ΛΑ.Ο.Σ καταδικάζουμε απερίφραστα το ανθελληνικό νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και μαζεύουμε υπογραφές για να μην περάσει.

Για την βία αυτών που λένε ότι επιτέθηκαν στο ΠΑ.Μ.Ε τι γνώμη έχετε;
Αυτοί που επιτέθηκαν στο ΠΑ.Μ.Ε είναι καπεταναίοι. Οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι. Βλέπουν ότι πίσω από τους Αιγυπτίους είναι τα ακροαριστερά κόμματα, που προκαλούν. Δεν θα ξεχάσω ότι οι κομμουνιστές έφεραν εισερχόμενους από την Θεσσαλονίκη, και αυτό γιατί δεν έχουν κόσμο δικό τους στην Μηχανιώνα. Ο κόσμος λένε «Φτάνει μέχρι εδώ». Στην αρχή ήταν κύριοι, αλλά τώρα δεν αντέχουν άλλο. Πρέπει οι Έλληνες αλιεργάτες να πάρουν την δουλειά στα χέρια τους και όχι οι Αιγύπτιοι.

Πιστεύετε ότι θα τελειώσει σύντομα η απεργία;
Αυτό δεν το ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι όσο συνεχίζεται η απεργία, δεν ξέρω που θα φτάσουν τα πράγματα με τους καπεταναίους, εννοώ σε ποιο βίαιο σημείο. Και αυτό γιατί είναι πλέον σε σημείο εξαθλίωσης, μιας και δεν κινούνται τα καράβια τους, ενώ έχουν έξοδα. Κάπου έχουν φτάσει στο σημείο της υπομονής. Στεκόμαστε ως κόμμα να μην γίνουν επεισόδια, αλλά δεν ξέρουμε μέχρι ποιο σημείο φτάνει η υπομονή των ανθρώπων.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ηλίας Μοτζάκης ήταν στον δημοσιογράφο Γεώργιο Πισσαλίδη στο τεύχος της 6ης Μαρτίου 2010 στην εφημερίδα Ελεύθερος κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου