Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Τα εννιάμερα της Παναγίας μας στην Νέα Μηχανιώνα


Ηλίας Μοτζάκης

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΛΑ.Ο.Σ.
Υπεύθυνος ΝΕ.Ο.Σ. Νέας Μηχανιώνας



Διανύουμε αυτές τις μέρες τα εννιάμερα της Παναγίας μας που γιορτάζουμε στην Νέα Μηχανιώνα. Η Νέα Μηχανιώνα συνδέεται άρρηκτα με την Παναγία Φανερωμένη, στην οποία οφείλει και την μεγάλη φήμη της. Είναι ο νέος τόπος, τον οποίο «ύρετίσατο είς κατοικίαν εαυτής», όταν, μετά την φοβερή Μικρασιατική καταστροφή, οι ξεριζωμένοι Μηχανιώτες της Χερσονήσου της Κυζίκου εγκαταστάθηκαν, ως πρόσφυγες, εδώ, φέρνοντας μαζί τους ό,τι ποιο ιερό είχαν, την Αγίαν και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η Οποία ήταν γι΄αυτούς πάντοτε «έν ταίς θλίψεσι βοηθός» και «έν τοίς κινδύνοις ρύστις και προστάτις έν τοίς πειρατηρίοις».

Στην αρχή ένας μικρός και απέριττος, βασιλικού ρυθμού, Ι. Ναός ήταν ο τόπος της καταπαύσεώς Της και λατρείας του Μονογενούς Υιού και Θεού Της, τον οποίο με βαθιά πίστη και ευλάβεια, με πόνο και δάκρυα, έκτισαν τα ταλαιπωρημένα προσφυγόπουλα παιδιά Της.

Σήμερα, στον ίδιο χώρο, υψώνεται μεγαλοπρεπής, ουράνιου κάλλους, Βυζαντινός Ναός, σύγχρονο μνημείο ναΐκής αρχιτεκτονικής, στολίδι της Ι. Μητροπόλεως Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς, καύχημα δε της Ελληνικότατης Μακεδονίας μας, αντάξιος Εκείνης που είναι και ονομάζεται «των ουρανών υψηλοτέρα και των Χερουβείμ ενδοξότερα και πάσης κτίσεως τιμιοτέρα».

Εμπνευστής και ψυχή και -χωρίς υπερβολή- "οικοδόμος" του θαυμαστού εκκλησιαστικού αυτού συγχρόνου μνημείου υπήρξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, ο οποίος από την επομένη της ενθρονίσεως του (19-6-1974), έπειτα από την πρώτη ποιμαντική και προσκυνηματική επίσκεψη του στη Μεγαλόχαρη, για να ζητήσει τη Χάρη Της και τη Μητρική της προστασία Της, έταξε ως σκοπό του να ανοικοδομήσει νέο Ι. Ναό ενσαρκώνοντας έτσι και την από ετών ανάλογη επιθυμία των ευσεβών κατοίκων της κωμοπόλεως αυτής και των ευλαβών προσκυνητών Της.

Τα θεμέλια του Ι. Ναού τέθηκαν στις 9 Μαρτίου 1975.

ΠΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ ΚΑΘΕ 22 ΚΑΙ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

Χιλιάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Μηχανιώνας, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσέρχονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν με κατάνυξη την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, στα εννιάμερα της Θεοτόκου.

Η εικόνα, που σύμφωνα με μαρτυρίες είναι θαυματουργή, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου. Πιστοί απ' όλη την Ελλάδα προσκυνούν την Παναγία τη Μηχανιώτισσα κάθε χρόνο στις 22 & 23 Αυγούστου.
Έτσι και φέτος θα γίνει κοσμοσυρροή κόσμου.

Το αρθρο δημοσιευτηκε στο φυλλο της Αλφα1 το Σαββατο 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009.

3 σχόλια:

  1. Πολιτικάντηδες γενίτσαροι, όπως οι Ευ. Βενιζέλος -Α.Λαφαζάνης, θέλουν να ξαναεκλεγούν για να συνεχίσουν το μισελληνικό τους έργο:
    http://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/0%209/091001%20Benizelos/Benizelos.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Μοτζάκη, νομίζω ότι σημαντική είναι και η δραστηριοποίηση του προέδρου της ΔΕ Θερμαϊκου του κόμματος, Δημοσθένους Τάκου Γάκου επί του θέματος. Συμφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή